Ground control to major Tom

Shutdown.

De term meltdown kennen we hier al jaren, de bui waarin alles teveel wordt. Te vergelijken met een kernreactor. De druk loopt zo hoog op dat de reactor in meltdown gaat. Een meltdown uit zich bij ons allemaal anders. Ik ga vaan een uurtje of twee huilen of vreselijk opruimen terwijl ik flink mopper. L6 gaat gillen en huilen, zichzelf pijn doen. T16, in de spaarzame keren dat ze het heeft heeft zelfbeschadiging gedrag, en verbouwd de halve kamer door gooien met kussens en dergelijke.

Maar toch was dat niet wat ik voel als ik al mijn lepels opgebruikt heb en daarna niet kan bijtanken. Iemand in een autisme voor vrouwen groep beschreef het als een shutdown. Er is gesignaleerd dat de kernreactor richting een meltdown kan gaan en alle extra systemen zijn uitgeschakeld om ervoor te zorgen dat de reactor gekoeld blijft.

In mijn geval: ik had gisteren ingepland om bij te tanken van een fijne, maar drukke dag zaterdag. Toen werd mijn man ziek. Zo ziek dat hij zijn bed inging. Op racedag (dus veel feitjes van mijn puber met preoccupatie voor f1) en een jongetje wat ook aan het bijkomen was van de dag dus heel luid en onbereikbaar was.

En toen kwam de shutdown. Binnen no time een lichaamstemperatuur van 39.8 , en duidelijke executieve functies die niet meer werken. Zoals niet meer op de meest simpele woorde komen (diepvries, rugzak), extreem vaak vergeten wat je deed alles kwijt zijn. Maar het heeft ook weerslag op dingen als lopen. Zo was het met het rondje met de hond dus zo dat ik die iets hogere stoeptegel niet meer kon incalculeren en ik dus languit op het trapje van het bruggetje lag.

Een shutdown is misschien wel enger als een meltdown, een meltdown duurt kort en is heftig, maar bij een shutdown lijk je de meest simpele executieve functies weer terug te moeten verdienen. Nadat ik vanmorgen nog een paar uurtjes heb geslapen merk ik dat ik er weer een beetje ben, maar het is nog enorm bewolkt in mijn hoofd. Dus zo af en toe lijkt het alsof ground control zijn best doet het missie centrum te bereiken maar er toch wat ruis op de lijn zit. Komt goed, hopelijk draait mijn kernreactor snel weer gewoon effectief Kunnen we weer opladen tot de volgende crisissituatie šŸ˜…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.